Évadzáró 2015
Ha most illusztrációt kellene készítenem egy mesekönyvbe, az erdei házikót egészen biztosan a Kútbereki turistaházról mintáznám. A csak erdei úton megközelíthető szálláshely a csend szigeteként fogadott minket a hétvégére. Ennek az érzésnek az esős őszi időjárás sem tudott gátat szabni. Sőt! Míg odakint az esőcseppek még harsányabb zöld színt kölcsönöztek a szállás épületét övező pázsitnak, addig esténként bent a szobák és a közös beszélgetésekre kiválóan alkalmas konyha kályháiban a tűz ropogása még melengetőbb érzést váltott ki, mint általában.
Nem csoda hát, hogy péntek este az érkezést követően először a gyönyörű helyre, ezt követően a viszontlátás örömére, majd pedig a hűvös idő ellen koccintottunk pálinkával. A kései időpontnak köszönhetően az utolsó napszak már csak közös kulináris élményeket kínált. A csak természetesen erős túlzás, hiszen nehéz rosszabb programot elképzelni péntek estére, mint az erdő közepén egy remek társaságban saját készítésű vagy háztáji finomságokat kóstolgatni, a jóleső falatokat borral és pálinkával leöblíteni, és a kissé mámoros tekintetek társaságában elmélkedni az élet nagy dolgairól.
Szerencsére van az a csapat, akit a nyirkos idő sem riaszt vissza a kirándulástól. Szombaton egy kisebb túra keretei között Drégely várát látogattuk meg. Van úgy, hogy nem a napsütés és a fűben ücsörgés hozza össze az embereket. Most sem így történt: a sárban csúszkálás, a közösen gyűjtött őzlábgombák és az egymásról visszaköszönő "ázott kutya" fejszerkezetek csaltak mosolyt az arcunkra. Az esti bográcsozást az eső csak részben tudta elmosni. A főzőedénynek találtunk helyet a tűzhelyen, így az ismét előkerülő pálinkásüvegek mellett a közösen elkészített ragu koronázta meg a napot.
Vasárnapra már csak a pakolászás, söprögetés és utazás maradt. Utazás vissza, testben és lélekben egyaránt. Egy ilyen hétvége után mindig nehéz visszatalálni a hétköznapokba. Még az a szerencse, hogy az ilyen csodás napok teremtenek visszaidézhető emlékeket a nehezebb pillanatokra, és hogy lehet várni a következő alkalmat!

Naszádos Anna

Kapcsolódó témák: Meghívó


A kútbereki túristaház konyhája Fotó: Gulyás Attila

Hont, Kútbereki túristaház Fotó: Nagy Lóránd

Fotó: Nagy Lóránd