TÖLGY Természetvédelmi Egyesület

Magunkról

Alapítva: 1997. december 4. (bejegyezve: 1998)
Székhely és postacím: 2100 Gödöllő, Páter Károly utca 1.
Bankszámla szám: 10103836-47925600-00000009
Adószám: 18682403-2-13
Elnök: dr. Sárospataki Miklós, patyus48@gmail.com
Alelnök: dr. Nagy Péter, nagy.peter@mkk.szie.hu
Levelezési lista cím: tolgyte@googlegroups.com
Bejelentkezés a levlistára: naszados.anna@gmail.com
Közhasznúsági jelentések: 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015

Egyesületünk a természetvédelem, a környezeti nevelés és a természettudományok területein végzi közhasznú tevékenységét.

A Tölgy Természetvédelmi Egyesület bírósági bejegyzése 1998-ban történt meg. Célul tűztük magunk elé, hogy minél több állatcsoporttal, és azok természetben betöltött helyével, szerepével ismertessük meg a tagjainkat. Mindezt rendszeres szakmai előadások, és terepen végzett vizsgálatok formájában valósítjuk meg. Több olyan állatcsoport (szabadon élő fonálférgek, vadméhek, egyes kétéltű- és hüllőfajok, pelék) vizsgálata is szerepel a repertoárunkban, amelyeknek a kifejezetten tudományos kutatását a Tölgy Természetvédelmi Egyesület végzi a hazai civil szervezetek közül. Fő szakmai hátterünket a Szent István Egyetem Állattani és Állatökológiai Tanszéke biztosítja. Szakmai kapcsolatot építettünk ki és tartunk fenn az ELTE Földrajzos Klubbal, a Göncöl Alapítvánnyal, az Ökotárs Alapítvánnyal, a GATE Zöld Klub Egyesülettel, Magosfa Alapítvánnyal és a Magyar Természettudományi Múzeummal. A terepi munkákban elsősorban a Szent István Egyetem hallgatói, valamint középiskolások illetve általános iskolások vesznek részt. Jelenleg mintegy 30 bejegyzett és aktív tagunk van. A terepi munkával párhuzamosan a Szent István Egyetem Állattani és Állatökológiai Tanszéke oktatóinak szakmai vezetésével rendszeres természetvédelmi és szemléletformáló természetismereti munkát is folytatunk.

A kiemelkedően erős szakmai háttér, valamint a képzett önkéntesek bevonásának lehetősége jelentik Egyesületünk fő erősségeit.

A félévenként több alkalommal megtartott ún. "teadélutánjaink" keretében előadások és kötetlen beszélgetések formájában szakmai műhely is bővíti a tagság természeti ismereteit. Ezen rendezvények keretében nemcsak a szakma prominens tagjai, hanem pályakezdők, illetve még hallgatói státuszban lévő jelentkezők is lehetőséget kapnak munkáik prezentálására.

Fontosabb referenciatevékenységeink és táboraink:

Ismeretterjesztés, környezeti nevelés:

Kapcsolódó témák: Képarchívum; Éves szakmai beszámolók;