2009. július - Őrimagyarósd
BMG - Tölgy , Komplex természetismereti, természetjáró és kézműves tábor középiskolásoknak, 2009. július 13-22.

2009 nyarán az egyesület közös tábort szervezett a Babits Mihály Gimnátiummal, melynek elsődleges célja középiskolások környezet-és természetvédelmi tudatformálása, terepi ismereteinek és természeti élménykincsének bővítése, problémamegoldó képességének fokozása, népi hagyományokkal, kézműveskedéssel való megismertetése volt.
A tábort az Őrségben szerveztük. Szállásunk Őrimagyarósdon, a Napfény Ifjúsági és Sporttáborban volt, ahol kiváló elhelyezést, és finom melegétel ellátást, és nagy-nagy vendégszeretet kaptunk.
A tábor összlétszáma 50 fő körül volt, bár néha ennél többen is voltunk, hiszen voltak olyanok is, akik néhány napos "vendégségbe" ugrottak be a táborba.
Az ébresztő minden nap reggel 7 órakor volt, a takarodó pedig este 10-kor, bár egy-egy fárasztóbb nap után a fiatalabb korosztály hamarabb ágyba lett parancsolva.
Az étkezések a programokhoz igazodva zajlottak, ha egész napos terepi program vagy túra volt, akkor az ebéd "tarisznyából" zajlott, és a meleg étkezésre este került sor.
A programok nagy része úgy zajlott, hogy a tábor elején hat csapatot hoztunk létre, melyek 6-7 főből álltak, vegyes korosztályban, vagyis mindig volt a csapatban idősebb diák is, és egész fiatal is.A programok nagy része (kézműveskedés, természetismereti játékok/programok, vetélkedők, forgószínpad egyéb programjai, terepi idegenvezetés, stb.) ebben a csapatfelállásban zajlott. A sportnapon természetesen az adott sportág csapatlétszámának megfeleően rendeződtek át a csoportok.
A különféle programok között pontszerzésre alkalmas vetélkedők is szerepeltek, melyeknek összesített pontszámai alapján, a tábor végén a csapatok ajándékokat kaptak.

Hétfő (július 13.):
Gyülekező: Déli pu. 8:00
Utazás: BP. déli - Csákánydoroszló, a vonaton csapatépítő játékok.
Csákánydoroszlóról biciklivel Őrimagyarósdra.
Este táborfoglalás, csapatok kialakítása: 6 db 6-7 fős, vegyes korosztályú csapat.
csapatnevek: tiszavirág, lódarázs, havasi cincér, vérpettyes kabóca, aranyos bábrabló, kék fadongó.
Vacsora.
Növény és állatfajok felismerésén alapuló vetítéses vetélkedő, mnelynek eredménye alapján a sorrend szerint választhattak nevet a csapatok több lehetőség közül. Ennek eredményeként alakult ki a fenti 6 csapatnév.
Takarodó.

Kedd (július 14.):
Ébresztő, reggeli torna.
Délelőtt forgószínpad: csapatonként végighaladva az állomásokon (kb. 30 perc minden állomás) az alábbi programokban vettek részt a fiatalok:
1. mikroszkópozás: hagymahély nyúzat, és egyéb apró érdekességek vizsgálata mikroszkóp alatt
2. faismeret: a tábor környékén a fásszárú vegetáció felmérése és a fajok ismertetése
3. lágyszárú ismeret: a tábor melletti kis rét botanikai viszgálata, a fajok ismertetése
4. bagolyköpet vizsgálat: korábban begyűjtött bagolyköpetek tartalmának átnézése
5. rovarászás: a környék rovarainak sokféleségét bemutató fűhálózás éls egyelő gyűjtés
6. kézműveskedés: a csapatzászlók elkészítése viaszos batikolással
Ebéd, csendes pihenő.
Déután a Vadása-tó strandjára biciklizett át a társaság, és ott nagy fürdésre és vízi játékokra került sor.
Vacsora.
Társasjátékok. A helyi, őrimagyarósdi fiatalok kihívták egy focimeccsre a tábor résztvevőit, amiben a fiatalság nagy kedvvel vett részt.
Takarodó.

Szerda (július 15.):
Ébresztő, reggeli torna.
Reggeli + szemle (a szobák rendjének felülvizsgálata).
Egész napos kerékpáros kirándulás:
• Őriszentpéter: Árpád-kori templom meglátogatása. Rövid ismertetőt hallhatott a társaság a templomról, illetve a kellő középkori hangulatot egy gregorián mű eléneklésével fokoztuk.
• Pityerszer, skanzen: a "tarisznyás" ebéd elfogyasztására Pityerszeren került sor. Részletesen idegenvezetést kaptunk a skanzenben, amelynek során a diákok betekintést kaptak a szeres település szerkezetébe, illetve abba, hogy hogyan éltek itt az emberek.
• Hazafelé úton megálltunk Pankaszon, hogy megnézzük a fából készült haranglábat. Az öregdiákok közül két építészhallgató rövid ismertetőt tartott a faszerkezet elkészítéséről és tartósságáról.
Őrimagyarósdra visszaérkezve rövid pihenő után következett a vacsora.
Esti vetítés: a méhek haszna, méhészeti termékek, vadméhek.
Takarodó.

Csütörtök (július 16.):
Ébresztő, reggeli torna.
Reggeli.
Biciklis túra Szőcére, a tőzegmohaláp megtekintése helyi vezetéssel. Ismertető a tőzegmohaláp kialakulásáról és szerkezetéről.
Szőcéről visszafelé a biciklisek a Vadása-tó strandja felé kanyarodtak egy rövid fürdés erejéig.
Ebéd, csendes pihenő.
Délután fakultatív kézműves és sportfoglalkozások:
kártyaszövés és nemezelés
méta, frizbi, foci, röplabda, ping-pong
Vacsora.
A vacsora után "éjszakai bringázás" indult, amelyen fakultatíve vettek részt a tábor lakói. Aki nem akart biciklizni menni, annak lehetősége volt még az esete folyamán társasjátékozni.
Takarodó.

Péntek (július 17.):
Ébresztő, reggeli torna.
Reggeli.
Kerékpáros és gyalogos túra a Lugosi völgybe, a völgy temészeti szépségeinak megtekintése.
Visszafelé a "Terepi idegenvezetés" program előkészítése zajlott. A program lényege, hogy minden csapat kap egy 1-1,5 hektár körüli méretű területet. Ezen, többszöri bejárással felmérik a természeti értékeket és szépségeket, és a tábor végéig kialakítanak egy olyan humoros, ötletes, kreatív "műsort", amelynek keretében, mint idegenvezetők körbevezetik a tábor szervezőit (zsűri) a saját területükön, és részletesen bemutatják annak természeti értékeit.
A fenti feladat terepkiosztása zajlott le ezen a délelőttön, amikor is Őrimagyarósdhoz közel, Viszák határában, egy gyertyános tölgyes elegyes erdőben jelöltük ki a csapatok számára az idegenvezetéshez szükséges területeket.
Ebéd, csendes pihenő.
Délután kézműveskedés és sport:
nemezelés, növényi festés, kártyaszövés
méta, frizbi, foci, röplabda, ping-pong
Késő délután egy rövid strandlátogatás a Vadása-tónál.
Vacsora.
Este tábortűz, népdaltanulás.
Takarodó.

Szombat (július 18.):
Ébresztő, reggeli torna.
Reggeli.
Hajnali madárhálózás, reggeli után gyűrűzési bemutató. A madarászok péntek estétől vasárnap estig tudtak eljönni a táborban, így a madarász programok elsősorban ezen a két napon zajlottak.
Délelőtt forgószínpad: egy kis eső bezavart a programba, de azért lezajlottak a foglalkozások.
1. Kézműves foglalkozás: kotkodácsoló készítése
2. Rovarászat: rovarok színpreferencia vizsgálata a korábban elkészített, színes, cukorsziruppal "felcsalizott" művirágokon.
3. Vízminta vizsgálat: a közeli patak vizéből több helyről hoztunk néhány literes vízmintákat, és az ezekben található makrogerinctelen állatokat vizsgáltuk.
4. Botanizálás: a tábor környékének további, részletesebb botanikai megismerése. Ezen a napon botanikus szakértő is segítette a program lebonyolítását.
5. Madárgyűrűzés bemutató: a hajnali hálózásnál befogott fajok részletesebb ismertetése, a gyűrűzés mint vizsgálati módszer bemutatása.
6. Kémiai vízminőség vizsgálat: a patakvízből vett minta oxigén, nitrát, foszfát tartalmának meghatározása Merck terepi labortáska segítségével.
Ebéd, csendes pihenő.
A csendes pihenő alatt mindenki levelet írt az otthoniaknak (szülőknek, nagyszülőknek, testvéreknek, barátoknak).
Délután további kézműveskedés zajlott (korábban elkezdett munkák folytatása, befejezése), illetve két öregdiák (jelenleg építész hallgatók) előadását hallgatta meg a társaság az építészet szépségeiről.
Este kb. kétórás táncházat szerveztünk egy helyi tánctanár vezetésével a falu művelődési házának nagytermében, később pedig sor került a helyi fiatalokkal lebonyolított korábbi focimeccs visszavágójára.
Vacsora.
Társasjátékok és egyéb szabad programok.
Takarodó.

Vasárnap (július 19.):
Ébresztő, reggeli torna.
Reggeli + szemle (a szobák rendjének felülvizsgálata).
Hajnali madárhálózás/gyűrűzés.
Délelőtt fakultatív programok közül lehetett választani (játékok, sport, mise, a még be nem fejezett kézműves termékek elkészítése, stb.)
Ebéd, csendes pihenő.
Délután került sor a sportnap megrendezésére, ahol mindenki akár több sportágban is kipróbálhatta magát. A lehetőségek a következők voltak: foci, frizbi, méta, röplabda, íjászat, ping-pong. A sportprogram az egész délutánt kitöltötte.
Vacsora.
Este majomcsapda: öregdiákok által összeállított tréfás-játékos vetélkedő.
Fakultatív csillagkép ismertetés.
Takarodó.

Hétfő (július 20.):
Ébresztő, reggeli torna.
Reggeli.
Kerékpárral kivonulás a "Terepi idegenvezetés" helyszínére, ahol meglehetősen hosszú idő állt rendelkezésre a csapatoknak, hogy a saját területüket részletesen felmérjék, a természeti értékeket összeszedjék.
Hazafelé kitérőt tettünk a Vadása-tó strandjára, itt került sor a hideg ebéd elfogyasztására.
Délután a szálláson a csapatok a "Terepi idegenvezetés" programját állították össze, gondosan eltervezve a dolgokat a másnapi bemutatóra.
Vacsora.
Este tábortűz, népdaltanulás, gitáros éneklés.
Takarodó.

Kedd (július 21.):
Ébresztő, reggeli torna.
Reggeli.
Kerékpárral kijutás a terepre: "Terepi idegenvezetés" lebonyolítása. Minden csapat kb. félórás időtartamban vezette elő a saját programját.
A terepjáték után kitérőt tettünk Kisrákos felé, ahol a táborban résztvevő egyik gyerek nagyszülei laknak. Ők vendégül látták a társaságot egy kis házi tejjel és kaláccsal, és megismerkedhettünk a család ezermester dédapjának műveivel (miniatűr cséplőgép, és egyéb érdekességek).
Visszatérés kerékpárral Őrimagyarósdra.
Ebéd, csendes pihenő.
Délután játékok, sport, torpedó vetélkedő (a táborral kapcsolatos kérdések a torpedó játékkal kombinálva).
Vacsora.
Este vetítés a tábori képekből.

Szerda (július 22.):
Ébresztő, reggeli torna.
Reggeli.
Táborbontás, a csapatverseny kiértékelése, nyeremények kiosztása.
Táborzáró és búcsúzkodás.
Hazafelé út:
biciklivel Csákánydoroszlóig.
Csákánydoroszló - Bp. Déli pu. vonattal.
Táborzáró csatakiáltás a pályaudvaron.


Az iskolakezdés után, szeptember végén egy emlékidéző összejövetelre is sor került, ahol zsíroskenyér mellett emlékeztünk a tábor felejthetetlen pillanataira, képeket nézegettünk, és az egyik diák által készített "táborlogóval" ellátott pólók kiosztására is sor került.

Sárospataki MIklós

Diavetítés