Szalamandra élőhely tisztítás
A foltos szalamandra (Salamandra salamandra) budapesti állományának és élőhelyének megőrzését szolgáló természetvédelmi munkák elvégzése.


Tölgy természetvédelmi Egyesület
2103 Gödöllő, Páter Károly u. 1.
Témafelelős: dr. Kiss István egyetemi docens, a Tölgy Természetvédelmi Egyesület tagja
a tevékenység a "BUDAPEST BANK BUDAPESTÉRT" ALAPÍTVÁNY, Épített és természeti környezet - 24. Természet- és állatvédelem, pályázati támogatásával valósult meg


Célkitűzések
Célul tűztük ki, hogy az állomány élőhelyéül szolgáló terület állapotának további romlását megakadályozzuk, a jelenlegi helyzeten javítsunk, illetve folytassuk az itt élő állomány felmérését (élőhelyi paraméterek regisztrálása, populációbiológiai, ökológiai vizsgálatok végzését) annak érdekében, hogy a Budai-hegységben a fajt képviselő talán utolsó állomány hosszútávon fennmaradhasson.

A pályázat keretében megvalósított tevékenységek
A tervezett beavatkozás előtt 200 db ismertető szórólapot helyeztünk el az érintett körzetben lakók postaládáiban, valamint a helyi újság is hírt adott az akcióról. Ebben tájékoztattuk a helyi lakosokat a tervezett munkában való részvételről. A hulladék összegyűjtésében szervezetten vettek részt a Tölgy természetvédelmi Egyesület tagjai. A program részleteit elhelyeztük a Tölgy Természetvédelmi Egyesület honlapján (http://tolgy.tycmo.hu/) is.
A szemétszedést megelőző 2 hétben több alkalommal voltunk kint a területen, hogy a területet szektorokra osszuk, azokról tájékoztató lapokat helyezzünk ki.
A patak felső végén előző nap délután elhelyeztünk egy 8 köbméteres konténert, ahová az összegyűjtött nagyobb méretű anyagot lehetett helyezni.
A 2011 szeptember 24-én, szombat reggel 9 órakor megjelenteknek rövid tájékoztatást adtunk a végzendő munka fontosságáról, a foltos szalamandra helyi állománya megőrzésének lehetőségeiről. A patak teljes hosszában a mederből valamint a partoldalról kb. 50-100 méteres sávban eltávolítottunk minden nem természetes eredetű anyagot (betontömbök, építési hulladék, háztartási szemét, pillepalackok, üvegek stb.).

A szemét összegyűjtéséhez védőkesztyűket, zsákokat, talicskát biztosítottunk. A talicskákat részben a program szervezője (dr. Kiss István), másrészt a helyi lakosok önként hozták elegendő számban.
A szemétszedésen 35-40 fő vett részt, közel fele-fele arányban a helyi lakosok, illetve a Tölgy természetvédelmi Egyesület aktivistái. A lelkesedés várakozáson felüli volt, mindenki teljes erőbedobással dolgozott. Különösen nehéz feladata volt a talicskásoknak, akik akár 250-300 méter távolságról is tolták a szeméttel megrakott talicskát a helyenként meredek erdei gyalogösvényen.
Szerencsére a szemétszedéskor semmilyen baleset, sérülés nem következett be. Erre az esetre is fel voltunk készülve, mert a helyszínen volt egy képzett elsősegélynyújtó.
A szemétszedés eredményeként a patak felső végénél púposra szedtük a 8 m3 -es konténert és megtöltöttünk mintegy 130 db 100 l-es zsákot, a patak alsó végénél további 20 zsákot és jelentős mennyiségű beton és fatörmeléket. A zsákok elszállítását a II. kerületi Önkormányzat vállalta magára, a szemétszedést követő napon ezt el is végezték.
A patakvölgy területe a szemétszedés eredményeként visszanyerte természetes állapotát, ami nem csak esztétikai élményt jelent, hanem a foltos szalamandra élőhelye jelentős javuláson ment át.

Dr. Kiss István

Kapcsolódó témák: Meghívó

Diavetítés


Szemétszedés a patakvölgyben (fotó: Szelényi G.)

A legkissebbek is segítenek (fotó: Szelényi G.)

Jut munka mindenkinek (fotó: Szelényi G.)

Szalamandra a területről (fotó: Kiss I.)

A metisztított erdő egy részlete (fotó: Kiss I.)

Ilyen mennyiségű szemetet sikerült "kitermelni" (fotó: Szelényi G.)